Achtervoet

BESCHRIJVING KLACHT THERAPIE
1. (Lokale) pijnklachten onder de hiel (calcaneodynie)1 Pijn onder het hielbeen (calcaneus) bij belasting. Drukvrij leggen in geval van locale pijnklachten door viltbandage of corrigerende, schokdempende podotherapeutische ontlastende zolen.
2. Onderhuidse ontsteking van de slijmbeurs (bursa) ter hoogte van de achillespees (bursitis subcutane achillei) 2 Pijn ter hoogte van de achillespees, neemt toe bij het naar beneden buigen van de voet. Opheffen van de oorzaak, veelal een instabiel looppatroon waardoor er wrijving ontstaat van de achillespees op de slijmbeurs, door corrigerende podotherapeutische zolen. Bij druk door het schoeisel schoenadvies en/of schoenaanpassing.
3. Zenuwbeknelling van de zenuw “nervus peroneus superficialis” (compressie-neuropathie van de nervus peroneus superficialis) Branderige oppervlakkige pijn t.h.v. het onderste deel aan de buitenkant (laterodistale) van het onderbeen, de wreef van de voet en de eerste vier tenen. Corrigerende podotherapeutische zolen ter vermindering van de tractie op het onderste deel aan de buitenkant van het onderbeen.
4. Irritatie/ontsteking van een peesblad onder de voet oftewel de “fascia/fasciitis plantaris” (irritatie/ontsteking van de aponeurosis plantaris) 3 Vooral (start-)pijn aan de onderzijde van de hiel met uitstraling naar de voetholte (het verloop van de fascia plantaris)., vaak ook gepaard met zwelling. Bij kort bestaande klachten kan taping voldoende zijn, bij langer bestaande (chronische) klachten en soms ter voorkoming van herhaling is het opheffen van de oorzaak vereist d.m.v. een corrigerende podotherapeutische zool. Bij verkorting van de kuitmusculatuur ook altijd rekoefeningen soms begeleid door taping. Rust, gevolgd door het opbouwen van de belastbaarheid is noodzakelijk.
5. Hielspoor, kalkafzetting onder het hielbeen t.h.v. de oorsprong van de het peesblad de “fascia plantaris” (Calcifisering onder de calcaneus, meestal t.h.v. de origo van de fascia plantaris) 4 Met name pijn bij/na belasting onder het hielbeen, veelal is een fasciitis plantaris de oorzaak van de klachten. Correctie van de achterliggende oorzaak, corrigerende podotherapeutische zolen met specifieke uitsparing t.h.v. locale pijn i.c.m. schokdemping.
6. Tarsaal tunnel syndroom, beklemming van de zenuw de “nervus tibialis” onder een botstuk aan de binnenzijde van het hielbeen achter de binnenkant van de enkel (Compressie van de nervus tibialis onder het retinaculum flexorum achter de mediale malleolus) 5 Uitstralende pijn vanaf de binnenzijde van de enkel. Vaak ook alleen verspreide (diffuse) pijn rond de hiel en/of voetzool. Opheffen van de oorzaak (meestal het te veel naar binnen kantelen van de middenvoet (overpronatie tarsale complex) al dan niet gepaard met het naar binnen staan van het hielbeen (calcaneovalgus) door tapen en/of correctiezolen.
7. Beenuitwas aan de achterzijde van het hielbeen (Haglundse exostose) 6 Pijn aan de achterzijde van het hielbeen, vaak ook iets zwelling. Ontlasting met viltbandage, schoenaanpassing. Opheffen van de oorzaak door podotherapeutische zolen om zo de wrijving te verminderen ter hoogte van de beenuitwas.
8. Instabiliteit van de enkel 7 Bij pijnklachten of veelvuldig zwikken. De pijn kan op zeer verschillende plaatsen zijn gelokaliseerd. Opheffen van de oorzaak door podotherapeutische stabiliserende zolen. Eventueel in combinatie met oefentherapie
Schuiven naar boven